Quantcast
Channel: Bogdan's Corner » Online
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Facebook, the bubble

$
0
0

Facebook a ajuns să fie evaluat la 50 mld. $. Goldman Sachs, o bancă (de investiţii) în stare să negocieze de pe poziţii de egalitate cu un stat (să luăm un exemplu la întâmplare: Grecia),  a investit în companie 450 mil. $. Asta-i ştirea. Mai multe detalii aici sau aici.

Facebook evaluat la 50 mld. $. Eu chiar nu cred în Facebook ca “the next big thing”. Este o bulă care se va sparge la fel de repede pe cât a apărut, o schema Ponzi clasică, un Caritas mai pe româneşte.

Înţeleg că ăsta e noul trend – socializare online, reţele sociale, promovare în reţele sociale, toate lumea e pe Facebook (cum bine ne învaţă Vodafone) etc. etc. Dar Facebook nu e decât un loc în care să-ţi pierzi timpul, să mai vezi pozele prietenilor sau să joci un mic joculeţ. Poţi să trăieşti la fel de bine şi dacă intri zi de zi, o dată pe lună sau o dată pe an (daca nu eşti dependent de vreun joculet).

Să o luăm metodic. Facebook a ajuns la 500 mil. de utilizatori, astea fiind ultimele cifre din vară. De atunci nimic nou. Potenţialul de creştere este totuşi limitat – populaţia planetei cu acces la internet. Nu se ştie câte dintre cele 500 de milioane sunt conturi făcute de roboţi, conturi duble sau conturi abandonate.

Facebook îşi câştigă marea parte din bani din publicitate. Conturi premium (cu plată) nu exista şi probabil nu vor exista, pentru ca motto-ul lor este “It’s free, and always will be”. Sistemul lor de publicitate, reclamele din dreapta pe care eu de obicei le închid (şi le dau şi explicaţii – “uninteresting”, “irelevant” sau “repetitive”), este însă arhaic şi destul de ineficient. Facebook încă nu ştie pentru ce stă utilizatorul pe site – poate pentru jocuri, să se uite la poze – şi nici care sunt interesele lui. Ştie doar că esti de un anumit sex sau dintr-o anumită regiune sau ce şcoala ai terminat, destul de irelevant pentru reclame targetate. În schimb Google ştie din ce regiune eşti şi ce te intereseaza. Dacă ai intrat pe un site despre maşini înseamnă că te intereseaza maşinile şi îţi livrează reclama corespunzătoare.

În concluzie, cu este aşa special Facebook faţă de alte reţele sociale? De ce compania valoreaza 50 mld. $, pe când Goldman Sachs “doar” 88 mld. $? Care este valoarea adăugată în viaţa oamenilor, în afara de puţină distracţie? Să fie doar mult buzz, creat de maşinăria de marketing americană împreună cu sistemul lor financiar care a pus toată lumea pe butuci?

Înţeleg că mail-ul, search-ul sau sistemul de operare sunt vitale pentru domeniul IT, dar fără contul de Facebook te poţi descurca onorabil.

Probabil urmeaza o listare la bursă, o creştere a acţiunilor, cumpărarea lor de către americanul de rând (care îşi va investi banii de pensie sau “college fund”), băieţii deştepti îşi vor vinde acţiunile la timpul potrivit şi apoi bula va exploda. Doar s-au obişnuit, acum 10 ani au păţit la fel…


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Latest Images